Kek Keju Dingin |
Bahan - bahan
Lapisan biskut
200gm biskut marie
110gm mentega cair
Kek
500gm keju krim
120gm gula kaster
1 1/4 cawan jus oren
1 cawan krim putar
200 gm buah pic dalam tin- dadu
15gm serbuk gelatin
150ml air panas
Topping
200gm isian beri biru/epal/buah2 segar
Cara membuat:
1. Untuk lapisan biskut: Gaulkan biskut marie dgn mentega cair sehingga ia boleh mengepal dan tidak berderai
2. Padatkan dan ratakan atas acuan kek keju. Ketepikan.
3. Pukul keju krim dan gula sehingga sebati. Masukkan krim putar dan jus oren. Masukkan buah pic dan kacau sebati.
4. Larutkan gelatin dengan air panas dan kacau sehingga tiada butir2 gelatin tinggal. Biarkan sehingga ia betul2 melarut.
5. Masukkan dalam adunan kek.
6. Tuangkan atas lapisan biskut dan dinginkan dalam peti sejuk sehingga ia mengeras.
7. Keluarkan kek dan bolehlah disapukan toppingnya menggunakan isian atau susunkan buah2 segar diatasnya.
note: resepi dari Utusan Malaysia. gmbr google.
pis2 kacang pis
No comments:
Post a Comment