Saturday, June 16, 2012

Bruschetta Berudang dan Keju

pic from mr. google

bahan-bahan:
- 1 batang roti perancis (hiris ketebalan 1 1/2 cm)
- 1 sudu makan herba rosemary
- 1/2 sudu makan lada hitam (tumbuk)
- 4-5 ulas bawang putih (cincang)
- sedikit minyak zaitun
- sedikit garam

cara- caranya:
- mula- mula panaskan ketuhar
- gaulkan kesemua ramuannya dan sapukan atas kepingan roti
- bakar dalam ketuhar selama 3-4 minit
- ketepikan

bahan inti:
- 20 ekor udang (dibuang kulit)
-2 biji tomato buah (dadu)
- 1 ulas bawang putih (cincang)
- 1 sudu makan mentega

cara- caranya:
- panaskan mentega dan tumiskan bawang putih
- masukkan udang dan tomato apabila naik bau
- angkat apabila udang berubah warna

bahan lain:
- kepingan keju

cara membuatnya:
- letakkan inti udang diatas roti yang telah dibakar
- letakkan juga kepingan keju tadi
- bakar dalam ketuhar 2-3 minit sahaja
- gunakan haba atas sahaja
- masak sehingga keju cair
- angkat dan hidangkan

bila dah siap.. sedia untuk dimakan.. selamat menjamu selera..



pis2 kacang pis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...