Wednesday, July 25, 2012

Biskut Raya - Mini Popia

mini popia
teringat kalau dulu sebelum kawen..
kalau raya jer.. mesti duk kat kampung lelama..
kalau duk kampung ni..
time raya dah menjadi kabiasaan kat sana..
mesti kite ikut mak g marhaban..
kite dulu suka sangat pergi marhaban ni..
salah satu sebab ialah kerana tiap2 rumah ada mkn2..
hahahaha.. memag dasar pemakan..
uii.. kekadang dah tak termakan..
semua sedap2 belaka..

dulu ingat lagi bila tibe rumah ada kuih mini popia ni kan..
suka hati betul..
siap berebut ngan bebudak kecik makan bendalah ni..
tapi time kat rumah kebetulan xdelah..
kalau tak mentedarah kat rumah sendiri jer..
kite pernah buat yg pintal..
yg jenis kena ikat tu..
ingat lagi time tu..
ralat buat dari malam sampai subuh..
yelah.. nak memintal tu ingat senang..
kite buat yg mudah nyer jer..

Popia Pintal Simple

Bahan2nya
kulit popia
serunding kering (gentel2 biar jd gumpalan kecil)

Cara2nya
1. kulit popia di potong segitiga..
2. letakkan sikit serunding kat tgh2 segitiga tu pastu ikat.
3. pastu goreng. dah siap moh ler makan..

hahaha.. paham tak?
tak tau nak terangkan camner..
tapi itu je lah yg kite buat..
mmg simple giler resepi dia..
kalau pakai serunding kering yg dah siap tu mudah..
tapi costly sikit ler..
kan biasa nya dia mahal..
kite buat tu pun sebab saja nak try mcm mana rasanya..
x sangka jadi..
ok kat bawah ni kite bagi resepi tuk mini popia lak

Mini Popia

Bahan2nya
300 gram udang kering
bawah merah (ikut suka) ditumbuk
serbuk cili kering (ikut suka)
air asam jawa (ikut suka)
sedikit minyak untuk menumis
garam, gula & serbuk perasa (secukup rasa)
*resipi ni perlu guna gula lebih sedikit
Kulit popia
Cara2nya
1. rendam sebentar udang kering. cuci dan toskan. selepas itu dikisar halus.
2. tumis bawang sehingga naik bau. kemudian masukkan udang kering yang telah dikisar. gaul.
3. masukkan air asam jawa, garam, gula & serbuk perasa. gaul hingga udang agak kering.
4. bila dah kering, tutup api dan sejukkan sebentar. kemudian kisar lagi supaya udang tidak berketul2.
5. cara membungkus popia: kulit popia dipotong segi 4 dan bungkus macam popia biasa. atas potong segi empat panjang,isi udang ditengah dan gulung kemudian temukan kedua2 hjgnya dan simpul sekali (mcm simpul tali kasut).
6.goreng guna minyak yg byk. kalau bungkus cara popia biasa, masa menggoreng api kena perlahan. kalau x popia akan liat di bhgn dalam. kalau jenis yg 1 lagi tu, api sederhana tapi kena jaga2 sbb mudah hangus.

Tip: tutup kulit popia yg blm dibungkus dengan kain lembab utk elakkan kulit popia jadi keras.

cer korang try buat..
kalau dah jadi nanti.. share ler dgn kite yer..
pis2 kacang pis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...