Saturday, July 14, 2012

Pavlova

sebabkan pagi tadi dah bagi resepi lauk..
tghari ni kite nak bagi resepi pencuci mulut lak lah..
sape pernah makan pavlova..
nama cam gempak je kan..
walaupun pavlova nampak tempting..
kite hanya boleh makan sikit jer..
sbb manis giler2 pavlova ni..
tp kalau nak makan lebih..
kena sediakan air masak segelas kat tepi..
sambil makan sambil minum air.. huhuhu
opsss!! bebel lebih2 lak..
ok2.. ni lah resepi pavlova nya..
nyum3

sedapnyalah rupe. kan?

Bahan2nya
4 biji (120 gm) telur putih saiz gred A
1 cawan (190 gm) gula kaster
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka makanan
1 sudu makan tepung jagung

Topping
1 cawan (250 ml) krim putar
1 1/2 sudu makan (20 gm) gula aising
1 sudu kecil esen vanilla atau coffee emulco

Bahan lain
buah2 segar- ikut suka hati.
contoh: kiwi, strawberi, blueberi, mangga, rasberi, peach

Cara2nya
1. untuk krim pukul dengan gula dan vanilla sehingga kembang dan simpan dalam peti sejuk sebentar
2. pukul putih telur sehingga separuh kembang. masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul sehingga putih telur kembang sepenuhnya dan berkilat. pastikan semua gula telah hancur.
3. kemudian masukkan esen vanilla atau coffee emulco, cuka dan tepung, kacau dengan spatula perlahan2. jangan kacau keterlaluan.
4. tuangkan atas kertas minyak dan bentukkan seperti kubah selebar lebih kurang 6-7 sm diameter.
5. bakar dalam ketuhar sepanas 130 darjah celcius selama lebih kurang 60 - 75 minit. tutup suis dan biarkan dalam ketuhar sehingga sejuk dan bukakan pintunya terbuka sedikit.
6. keluarkan dari ketuhar dan sapukan dengan krim. hiaskan dengan buah2an segar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...