![]() |
makmur |
oleh kerana ianya adalah kuih yg sedap..
sebab itulah ianya menjadi kewajiban masuk dalam list kuih raya tiap tahun..
slalu beli je pun..
x pernah ler buat lagi..
walaupun tahu resepi..
tp cam leceh sikit lah kuih ni..
tunjuk lagi senang.. hahahaha.. mmg dasar 'M'..
kite bagi resepi nak?
resepi yg kite slalu jer nak buat..
tp bila M melanda terus.. tunjuk je la.. kih3
Bahan2nya
1 1/2 kilo tepung gandum
250 g mentega - lembut
1 sb minyak sapi
1 sk garam halus
Bahan2 inti
600 g kacang tanah
250 g mentega - lembut
400 g gula serbuk
sedikit garam
gula kastor/gula halus utk tabur
Cara2 membuat doh
1. pukul mentega dan minyak sapi hingga 1/2 kembang dan masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga boleh dibentukkan.
2. ambil sedikit adunan,leperkan dan isikan dgn inti yg tlh disediakan. sepit diatasnya seperti bentuk daun kemudian atur dlm dulang pembakar dan bakar dgn suhu 150C selama 25-30 min. setelah masak,tabur rata dgn gula.
Cara2 membuat inti (ofkos la kena sediakan lebih awal)
1. kacang tanah dibakar dlm oven. dibuang kulitnya dan dikisar halus. kemudian dicampurkan dgn mentega dan gula dan digaul sebati.
2. ambil sedikit inti dibulat2kan seperti guli2 kecil dan disimpan didlm esbok. tujuannye supaya inti tidak berderai ketika diisi ke dlm adunan doh.
p/s: gmbr google. resepi cilok dari Myresepi. dari dulu lg simpan. tah bila nak buat tah.. sbb ada sorg makcik ni.. dia mmg menjual makmur. duk kat langat. makmur dia.. sedap sgt.. tu yg terasa.. nak buat ke tak yah.. nak buat ke nak tunjuk je.. tiap2 tahun makcik tu menang.. tu yg jd nyer tiap tahun beli je la..kih3. tapi makmur makcik tu.. mmg sebijik sejibon mcm gmbr kat atas..
M = malas
M = malas
pis2 kacang pis
faz nak beli dri makcik ni lah...
ReplyDeletemengidam nak makan....
cmner nk contact makcik ni
Maaf.. Kite x tahulah no makcik yg jual ni.. Tp tahulah kat mane kedai dia jer.. Kedai dia kat dusun nanding langat.. Tp rasanya skrg dia xde buat @ jual.. Dia biasanya akan jual bila time nak raye jer.. Hihihi.. Maaf yer..
Delete