dah lama tak makan nasi tomato..
bila nak makan karang x sedap pulak..
selalunya kalau nak beli kat pasar malam banyak jual..
tp tulah.. tah apa2 rasa.. bayar mahal2..
pastu rasa cam hampeh..
buat rugi duit..
so skrg dah ada resepi ni..
bolehlah kite buat sendiri..
jom.. kalau nak buat ni kite ada bg resepi...
Bahan2nya
2 cawan beras basmathi
2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan tomato sos
1 1/2 sudu makan tomato puri
2 helai daun pandan
garam secukup masa
Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 labu bawang besar (hiris)
sedikit mentega
Bahan Kisar
3 sm halia
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
Hiasan (jika suka)
gajus dan hiasan daun bawang
Cara2nya
1. cuci beras dan toskan. panaskan mentega dan tumiskan bahan tumisan, kemudian masukkan bahan kisar, biar sampai naik bau.
2. masukkan air, tomato sos, puri tomato dan susu, biarkan gelegak
3. masukkan beras dan garam. tanak nasi seperti biasa dan bila nasi kering, taburlah gajus jika suka.
Tip: Jangan kerap kacau nasi kerana beras basmathi mudah hancur sebaliknya gunalah garfu untuk mengacau nasi.
gmbr adalah sunbangan google dan resepi dari BH
pis2 kacang pis
No comments:
Post a Comment