Monday, June 11, 2012

Cucur Bilis Special

semalam duk rumah je..
hubby x de mood nak jalan2 dah...
selsema ngan demam makin menjadi2..
hope hari ni g kerja ok2 jer...
walaupun kite tgk dia cam x bersemangat jer...

selalunya kite bangun dulu dari hubby..
tp semalam dia bgn awal lak..
tgk dia dah bangun kite kena lah bangun lak...
karang sian lak dia lapar..
hari sebelum tu pun dia x makan sgt..
setakat makan tuk alas perut jer..

so dia mintak buatkan cucur ikan bilis..
x pe.. benda senang..
tp kita nak buat special sikit tuk orang sakit ni..
jom tgk bahan2 tuk buat cucur bilis special ni..
bahan-bahan asas...
setengah kiub pati ikan bilis
1 biji kentang yg dipotong nipis panjang
1 biji bawang yg di hiris nipis. x yah tumbuk

sedikit ikan bilis. cuci bersih pastu tumbuk sikit.
tumbuk ikan bilis sampai jadi camni. bukan smpi halus sgt.
 cara- caranya ialah...
1. larutkan pati ikan pilis dgn sedikit air suam
2. masukkan bahan - bahan kat atas ni semua
3. pastu tambah tepung dan soda bikarbonat
tepung ikut sukalah byk mana nak letak. kalau ramai nak makan bykla tepung diguna. nanti kena gak la tambah bahan2 asas tadi. takut x terasa lak bhn2 asas tadi.

secubit soda bikarbonat. jgn byk2 sbb nanti cucur serap minyak dan rasa x sedap. dah jadi x best. letak ni sbb nak gebukan dia jer. x letak pun x pe.
4. sambil2 bancuh bahan2 ni, panaskan minyak
banyak minyak ikut suka. kalau malas nak goreng banyak kali letak minyak banyak. #abaikan kuali yg dah berkerak itew.. tu lah kuali kite ada sepanjang 8 tahun kawen ni. hahaha..
5. dah campur semua bahan, letak air.
6. kacau. air jgn letak sekali byk. letak sikit2 sambil kacau. kalau belum ok baru tambah. sampaila jadi macam yang di kehendaki. jangan cair macam nak goreng lempeng lak.
bahan2 yg dah siap dibancuh.
7. goreng sehingga garing. masa goreng tu balik2 kan cucur biar garing kedua-dua bahagian.
letah bancuhan cucur jgn smpi x de ruang kosong. nanti senang nak balik2
balik2kan cucur tadi.
8. angkat dan toskan minyak. sedia untuk dimakan.
dah siap rupa cenggini
kite makan dgn sos cili jer.
nyum2. jemput makan.

p/s: cucur ni special sbb kite tambah kentang. kasi hubby kenyang sikit. dia bukan lalu mkn pun. tp cucur ni dia memang mkn byk.alhamdulillah.
pis2 kacang pis


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...