manalah tahukan..
ada yang nak buat untuk makan malam..
tak pun buat tuk makan tghari ker..
nak bagi resepi ni gak sbb..
sekarangkan musim orang kawen...
so rasanya resepi ni sesuai tuk Raja Sehari..
resepi pertama ialah..
Nasi Beringin Berpaut Rindu..
dahsyat x nama resepi...hahaha...
![]() |
pic credit to hanamemories |
Bahan-bahan:
~2 cawan beras basmathi
~3 batang serai (dihiris nipis)
~4 biji bawang mereh (dihiris nipis)
~3 cm halia (hiris panjang)
~2 helai daun pandan
~1 batang kulit kayu manis
~3 biji bunga lawang
~sedikit bunga cengkih
~1 sudu makan minyak sapi
~2 sudu makan mentega
~1 1/2 cawan santan
~1 cawan air
~garam secukupnya
cara-caranya:
1. Panaskan minyak sapi dengan mentega
2. Masakkan semua bahan kecuali santan, air dan garam
3. Apabila naik bau, baru masukkan air, santan dan garam
4. Biarkan menggelegak
5. Masukkan beras dan tanak sampai nasi masak
resepi kedua kite nak kongsi ialah..
Daging Berempah Menghangat Asmara..
![]() |
pic credit to fiqah99 |
Bahan-bahan:
~3 cm lengkuas
~3 cm halia
~4 batang serai
~1 labu bawang besar
~3 ulas bawang putih
~Segenggam cili padi (sukatan mengikut selera)
-Dikisar
Bahan tumis:
~1/2 labu bawang besar
~1 batang kulit kayu manis
~3 kuntum bunga lawang
Bahan lain:
~3 sudu besar rempah kari daging
~1/2 tin susu cair
~3 biji kentang (potong wedges)
~2 keping asam keping
~1/2 sudu gula
~Sedikit perasa dan garam
~400gm daging (hiris)
~Minyak untuk menumis
Caranya:
1. Rebus daging dengan kentang
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan
3. Masukkan bahan kisar dan rempah kari. Masak rempah sampai pecah minyak
4. Masukkan daging, kenyang dan air rebusan sekali, biarkan menggelegak
5. Masukkan susu, gula, asam keping, garam dan perasa.
6. Masak sampai kuah kering sedikit
p/s: terima kasih kepada berita harian untuk resepi. kite ingat nak try.. tp kalau di google tentang resepi2 ni... sume kata best2 belaka... so semoga berjaya..
pis2 kacang pis
No comments:
Post a Comment