Tuesday, June 25, 2013

Pantry Office Baru

last time masa kiteorg semua..
masih menumpang kat mampu cyberjaya..
terpaksa menumpang pantri dorg sekali..
kalau nak makan atau nak ambil air..
tumpang ambik kat pantri dorg gak..
kekadang tu .
siap kena perli2 lagi..
kite org ni buat kecoh kat pantri dorg lah..
yelah menumpang kan..
sekarang.. sejak dah ada pentri baru sendiri..
semua tu x yah lg..
semua dah ada kat pantri baru..
cantik? sgt cantik..
kerusi cam restoran mahal..
kelas ko jah..
sila jeles yer org blok 12b..
ok gmbr atas ni masa kite org tgh melawat opis baru ni..
kan ker kumpulan kite kumpulan first masuk sini..
so sebelum buat kerja..
jom melawat tapak..
salah satu yg kiteorg lawat..
ofkos la pantri kan..
nampak kerusi2 tu..
semua warna putihkan..
sekarang tidak lagi..
taraaa.. cantik kan?
masa kerusi baru ni smpi..
kite siap ckp dlm hati..
biar betul kerusi ni nak letak sini..
giler cantik..
cam x caye lak..
pantri guna kerusi camtu..
sbb pernah tgk dlm cerita teduhan kasih..
kerusi cam ni kat restoran tau..
tp warna merah la..
x kelas ko jah..
sinki dan cabinet pun lawa..
tesergam indah..
depan tu ada tv 42 inci..
siap ada sofa lagi..
hehehe.. kami tgh siap2 nak makan..
seronok oo makan kat tmpt cantik..
sejak dah ada pantri baru ni kan..
malas dah nak g cafe..
masak sendiri.. pastu rehat makan bekal jer..
close up tv dan sofa..
cantikkan pantri opis baru ni..
siap ada stool lagi kat tepi tingkap..
kalau sape nak makan sambil berangan..
silalah makan disitu..

yg ni lak tempat majalah..
hahaha.. kosong jer lagi kan..
ada balkoni..
tempat bebudak lelaki kalau nak hisap rokok..
ada microwave sekali..
senang sikit kalau nak panas2kan bekalan dari rumah..
ada esbok gak..
dan water cooler..
oh! skrg..
lagi best..
dah ada org jual jajan2..
sarapan pagi..
makan tghari..
kengkawan kat opis ni gak..
wah! dgn kata lain..
dah mcm cafe lah..
sejak ada pantri baru nikan..
kite dah x jejak dah cafe kat situ..
makan kat pantri opis jer..
lawakan pantri opis baru kite..

pis2 kacang pis

Monday, June 24, 2013

Pindah Office Baru



dah tgk video atas..
cantikkan opis baru kite..
dah lama nak cerita tentang office baru..
tp x pernah nak berkesempatan..
buat kengkawan yg masih x tahu..
kite sekarang dah kerja kat cyberjaya..
dulu kite kerja kat kementerian pengangkutan..
kalau sesiapa yg friend dgn kite kat fb..
kekadang mesti korang ada perasan kite cerita dan post..
ttg tmpt kerja sblm pindah tmpt baru ni..
sekali tgk ,macam bilik meeting kan?
ok.. yg tu mmg bilik meeting pun..
sebab.. masa 1mocc ditubuhkan..
opis sebenar belum siap lagi..

oh! 1mocc tu apa..
1mocc tu stands for..
1 malaysia one call centre..
call centre yer..
yang cam celcom, tm, maxis centre tu..
yer yang angkat2 call tu yer..
pernah kot korang nampak iklan 1mocc kat tv..
hah.. yg tu la..
totally berbeza dgn kerja lama..
tp xpe.. kite suka..
dah namanya PRO kan..
kenalah assist public..
x kire dlm bentuk camner pun..
ok.. kalau korang masuk jer pintu depan..
korang akan nampak  papan tanda ni..
cantik kan tanda tu..
ok.. ni anak buah kite..
the best friends n group..
kite skrg jaga dorg..
apa2 dorg report kat kite..
gambar atas ni..
masa kite org  tgh sibuk2 nak pindah opis baru..
kan sblm ni duk bilik meeting jer..
tumpang mampu cyberjaya..
bila 1mocc nyer opis dah siap..
so jom ler kite pindah opis baru..
ofkos kamilah yg merasmikan opis baru ni..
yg bestnyer first masuk tu kan..
kiteorg dpt tmpt paling best..
pilih dari byk2 tmpt yg ada..
wiii.. the best group ever..
yg ni abang amin..
sblm ni abang amin kerja kat KKM..
kementerian kesihatan malaysia..
dia ni kekadang kelakar..
x cukup napas nak gelak..
pastu lak.. baik hati..
selalu belanje kami segroup..
pandai berlakon dua org ni.
komputer kite.. yeay..
dapat komputer baru.. best..
nampak tu..
kat sini kekadang dorg panggil kite Mala..
huhuhu..
sbb kat opis lama semua orang panggil kite Nor..
oh! TL tu stand for Team Leader..
my desk ada cermin besar..
sebesar a4 paper tu..
apa kegunaan cermin tu..
supaya kami sentiasa senyum...
bila berhadapan dgn panggilan public..
we aim high..Skyhigh..
skyhigh tu nama kumpulan kite..
tgk tu..ceria jer semuakan..
best kerja dgn dorg semua..

p/s: sorry gmbr cam blur2 sikit sbb lupa nak bersihkan lence dpn.. berkabus sbb sejuk..

pis2 kacang pis

Sunday, June 23, 2013

Pati Delima Gulsan

sebelum kite bercerita pasal pati delima ni..
jom kite tgk apa kebaikan delima..
buah delima. sumber gambar dari google.
Antara khasiat delima yg dikenal pasti dan teruji ialah:-

1. Menguatkan daya tahan tubuh untuk melawan serangan penyakit
2. Melancarkan peredaran darah
3. Mengeluarkan angin dan asid dalam badan anda (boleh mencegah penyakit gastrik dan juga kanser usus)
4. Melancarkan proses penghadaman makanan, melancarkan kerja-kerja mengepam darah untuk keperluan sel-sel badan kita
5. Menyingkirkan lemak berlebihan dan juga boleh melangsingkan badan...InsyaAllah...
6. Membakar kalori dengan cepat, meningkatkan tenaga dan juga dapat memulihkan keletihan
7. Membuang asid urik di dalam sendi untuk meredakan penyakit Gout
8. Mengelakkan rasa mual (ketika hamil), melega masalah pening kepala
9. Menegangkan payudara, membentuk perut dan punggung yang lebih kemas...InsyaAllah...
10. Dikenali sebagai "Viagra Semulajadi" iaitu dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi (nie untuk pasangan yang dh berkahwin yea..)
11. Memelihara kada keseimbangan hormon semasa haid (untuk mengelakkan senggugut)
12. Merapatkan rahim dan juga menyuburkan rahim >>> kembali dara. InsyaAllah
13. Mencuci darah kotor dan mencantikkan kulit muka dari dalam
14. Awet muda...sentiasa amalkan dari sekarang..tengok lah dalam 10 tahun lagi (jika dipanjangkan usia)...
15. Menurunkan paras glukosa dalam darah, membantu pesakit kencing manis
16. Menghapuskan kahak dan meredakan batuk
17. Mencegah berlakunya serangan angin ahmar bagi golongan warga tua...dapat juga mengurangkan risiko penyakit jantung.....Hadiahkanlah kepada ayah bonda tersayang...!!! :)
18. Anda hamil??? Pengambilan pati delima ini dapat menambahkan kegebuan kulit bayi anda, di samping membantu tumbesaran janin...
19. Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar sekolah
20. Kandungan antioksidan (Polifenol) dan vitamin C yang tinggi mampu melindungi sel-sel tubuh kita daripada rosak dan boleh meredakan ketegangan urat saraf
21. Khasiat pati delima juga mampu merawat cirit-birit, mengurangkan panas di dalam badan dan juga demam, membunuh cacing di dalam usus, memutihkan kulit, mengurangkan tekanan darah tinggi, melancarkan fungsi buah pinggang, menambah darah. 
22. mengekalkan kesihatan dan juga fungsi mata


ok.. dah tgk kebaikan buah delima kan..
skrg jom tgk lak kebaikan pati delima gulsan..

sumber gambar dari google.

sumber gmbr dari google. terima kasih emtuan punya badan.
ok dah tahu kebaikan nyer kan..
so korang yang nak try pati delima ni..
bolehlah cari2 kite..
nak email pun boleh..
nak tanya kat facebook pun boleh..

boleh hubungi kawan kite di


                    
                    Email : amoi.ez@facebook.com
                  FB : Amoi Ez
                 H/P : 014-642 4799
atau komen di bawah.

Pis2 kacang pis

Monday, June 17, 2013

Makan2 di Teppanyaki, The Mines

makan kat sini hari jumaat minggu lepas..
saja jer singgah,,
malas masak..
ajak hubby makan luar sudeh..
hubby ajak makan kat mines..
tp sblm makan tu..
kite jenjalan dulu la..
makan kat teppanyaki..
sbb hubby suka makan teppanyaki..
dia suka chiken teppanyaki tu..
sbb byk sayur..

kite pilih sukiyaki..
macam sup sayur gitew la..
ok la sedapnya..
tp kedai teppanyaki kat mines ni..
x sesedap yg kat jusco balakong tu..
dorg masak pun rasa lain..
kite makan ni dgn nasi putih jer..
sbb byk sayurkan..
tu yg kite suka tu..
sayur dia byk..
hubby cam biasa akan makan..
ciken teppanyaki..
tp kedai ni satu jer x best nyer..
dia nyer cili ngan kicap tu..
bekas dia tu x bersih kot..
rupa pun pelik..
masa nak makan tu..
tanya gak hubby elok ker..
cam dah basi jer rupa dia..
hubby ckp ok kot..
kite x jadi nak mkn byk..
sbb takut sakit perut..
tp hubby blasah elok jer..
esok nyer sakit perut..
kan dah kata..
mmg x elok cili dia tu..
tah ape2 la..
x bersih le tu.. cis..
out from my list..
nak dtg balik..
spt biasa..
kite akan minum japanese tea panas..
x suka yg sejuk..
sbb dia ada ais kan..
makan nasi smbil minum ais..
bukan kesukaan kite..
kalau korang nak makan teppanyaki..
makan ket jusco balakong..
jgn makan kat mines..
x bersih..
bukan kedai dia..
tp cili ngan kicap dia tu..
kedai dia..
nmpk bersih jer..
eii.. 

pis2 kacang pis

Thursday, June 13, 2013

After Earth

Anak Beranak Smith

pergi tgk cerita ni mlm minggu lepas..
malam minggu ker..
aaaa.. ye lah.. malam minggu..
hahaha.. dah tuo.. hari pun lupa.. kih3
memula ingat nak tgk fast & furious 6..
tp sebab kite dah tgk kat online..
kite ckp ngan hubby..
malas nak tgk dua kali..
sekali jer dah cukup..
so hubby decide nak beli dvd jer nanti..
so malam minggu hari tu..
lps maghrib terus g sana..
tiket pun x beli lg..
beli on d spot..
sbb malas nak tggu smpi midnight..
so ambik masa yg terhampir jer..
ambik rasanya mlm tu pukul 9..
so dlm kul 11 dah habis..
smpi rumah pun lum kul 12 lg..
skrg malas tul nak balik rumah smpi pg..
dah tua2 ni makin x larat..
dulu time bercinta boleh lah..
oh! nak tahu ker review cite dia..
erm.. x yah ler kot..
kite ni x reti nak terangkan..
yg tahu cite dia best..
pastu lebih kpd hubungan bapak ngan anak..
tp best lah..
ape2 pun..
kite bg 4 bintang dr 5 bintang..

muka ceria sbb hubby bwk tgk wayang.

pis2 kacang pis

Tuesday, June 11, 2013

Bercuti ke Port Dickson

bercuti ke port dickson ni masa cuti wesak hari tu..
kan ker cuti wesak hari jumaat..
so bercuti terus tiga hari dua malam..
pagi jumaat tu bertolak ke rumah kak ipar..
dekat lenggeng n.9..
lepas sembhyg jumaat baru bertolak ke PD..
sbb check in kul 2 petang..

kiteorg duduk apartment mara..
dekat the regency..
tanjung tuan resort..
duk tingkat 4 no 9..
masa datang masih belum di kemas..
tu yg kena tggu dulu housekeeping kemas..
mungkin sbb pihak mara x ckp ada tempahan..
tu yg pihak hotel x kemas..
x pelah.. tggu jap..
masa sampai..
memang bilik tu kotor sgt2..
tp bila dah kemas..
ok jer..
x der bau hapak atau bau yg x best2 ker..
memasing tgh tggu housekeeping kemas
abg ipar hubby kerja mara..
dia lah yg sewa apartment ni..
nak bwk anak2 bercuti katanya..
sebulan sebelum tu dia dah ajak..
so masa wesak tu..
apa lgkan..
org dah ajak.. free lak tu..
jom je lah..
pergi dalam tiga keluarga..
hubby dan kite..
abg lang hubby sekeluarga..
dgn kakak no 6 hubby sekeluarga..

my room
bilik tidur ada 3..
bilik air lak ada 2..
kite dpt bilik betul2 sblh bilik air..
bagus.. senang nak buat kerja tambahan..
ehh.. hahaha..
bilik kite ok jer..
walaupun katil saperate..
tp bersih dah kemas..
xde bau dan habuk..
sbb apa kite tahu..
sbb hubby ni dia ada resdung..
kalau bilik tu x ok jer..
seharian dia akan bersin..
masa duk sini..
tiga hari ok jer dia..
kire bersih le tu kheen..
lg satu bilik pun lebih kurang sama..
cuma ada meja solek..
bilik kite x de..
cuma ada cermin besar kat dinding..


bilik air pun luas..
kalau nak men kejar2 pun leh..
sepanjang tiga hari kat sini..
kalau time mandi jer.
mesti akan masuk berdua..
cepat sikit..
sbb umat dlm rumah ramai..
kalau sorang2 masuk..
mesti makan masa..
so kalau kite masuk kite akan panggil hubby..
kalau dia masuk lak..
dia akan panggil kite tuk join..
ala.. biasalahkan mandi same2..
korang x buat ker?
yg atas ni master bedroom..
ada dua katil gak..
cuma satu king size..satu single size..
yg ni tuan rumah ler yg duk kan..
bilik air master bedroom pun besar..
siap ada tub..
alah.. rasa2nya.. x guna pun..
sbb semua org pergi mandi kat kolam..
ngan mandi kat pantai..
sampai jer sana..
letak beg..
pastu melawat satu apartment..
yg pasti mesti kena tgk pemandangan bilik..
waaahh.. balkoni mengadap pantai..
luas jer..
sejuk mata memandang..
pemandangan dari balkoni. cantikkan
depan hotel ada tennis court dgn futsal court
pemandangan ke kiri hotel. hey! kite pernah duk hotel yg sana tu. pun best gak.
dah tawaf2 aparment..
di teruskan dgn acara mandi kolam..
hubby.. mandi kolam nilah yg paling dia suka..
ngalahkan budak2..
smpi2 jer terus nak tukar seluar mandi..
nak terjun kolam kata dia..
hish.. cam budak2..
kolam mandi dia ni..
boleh lah besar saiznya..
tp x praktikal sgt..
sbb apa..
ada ker diaorg buat smpi 9 kaki dlm..
gila ke apa..
dlm tu..
hanya sebahagian tmpt jer yg x dlm..
separuh lg dah start dlm..
kite x bape reti berenang..
so kalau berenang..
kat tmpt kaki x sampai..
i is takut..
kolam tuk budak2 pun x ler kecik sgt..
tp mmg padat..
mungkin ramai rasanya org dtg masa tu..
pastu kite tgk lak..
ada org berkursus lg..
tu sbb ramai sesagt..
mesti dorg dtg bwk familykan..
x kan nak dtg sesaja kan..
best hotel ni..
kalau nak g mandi pantai..
betul2 jer sblh kolam..
x yah jalan jauh..
anak buah hubby. mulut mcm bertih. suka jerit2.
lepas mandi pantai..
dorg smbg mandi kolam balik..
kite? x mandi pun.
sbb xde baju mandi..
kite pakai t shirt..
tshirt x leh guna..
tp baju jersi dibenarkan..
so malam tu.. keluar cari baju jersi..
jersi kite beli..
ATM you..
eh! mestilah kan..
kite anak solja pencen..
dtg lak bandar tentera darat..
jersi kenalah ATM..
hubby kena jd penjaga..
bebudak ni mandi x hengat dunia..
mandi x nak benti..
masa hari pertama tu..
masih x ramai lagi bebudak..
tp esoknya tu..
perghhh.. ramai sungguh.
org sakit kaki tp ada hati nak mandi
hari kedua tu pun aktiviti diteruskan dgn mandi kolam..
bgn tido jer..
bebudak dah bising nak mandi kolam..
hubby pun apa lg..
mestilah nak turun mandi gakkan..
hari kedua tu..
kite dah turun mandi..
sbb dah pakai baju jersi ATM..
pg tu rasanya turun xde gmbr..
gmbr atas tu gmbr masa ptg rasanya..
sbb pg tu mmg pk nak mandi jer..
malas nak bwk kamera..

oh! petang tu..
hubby dah start sakit kaki..
tu yg memula x bagi dia mandi..
tp x lame lps turun tu..
kite sakit perut..
so naik balik nak berry..
bila turun balik..
tgk hubby dah terjun kolam..
dan smbung mandi pantai lak..
wahhhh.. dlm sakit2 tu bantai gak manti..
x ingat sakit..
korang tgk..
oleh sebab tmpt bebudak kecik dah penuh..
bebudak yg junior2 dah turun ker kolam org dewasa..
so penuh dah kolam tu..
petang tu sebelum matahari terbenam dah balik bilik..
saje nak tgk matahari..
cantik jer pamandangan..
masa maghrib tu..
org kat kolam tetap ramai..
kat pantai pun masih ramai..
anak buah hubby
oh! gmbr atas ni ambil masa dah nak balik..
semua siap2 nak balik dah..
pagi tu hubby dah start sakit kaki..
nak jalan pun terhencot2..
kena papah2 gak kekadang..
tulah.. mandi x ingat..
kan dah sakit kaki..
so balik tu kite yg memandu..
dari PD ke rumah mak dia..
sbb nak suruh abah hubby urut sikit kaki hubby..
hubby ni dah sakit sgt..
smpi nak gerak2 pun sakit..
erm.. nasib baiklah..
lps abah hubby urut dia dah elok sikit..
ape2 pun cuti hari tu..
mmg seronok..
nak repeat lagi lain kali..
next time..
nak ajak lebih ramai keluarga dorg kata..

pis2 kacang pis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...