Tuesday, November 27, 2012

Perkabaran Sedih

gmbr dari google:elephantjournal.com
pepagi dah mendapat perkabaran sedih dari hubby..
dan pepagi jugak lah kite dah mengalirkan air mata..
mengenangkan berita sedih yg dibawa oleh hubby..
dalam hati walau macam mana marah sekalipun..
macam mana kecik hati sekali pun..
dengan apa yg telah dia buat pada kami..
tapi perasaan sayang pada nya tetap ada dalam diri kami..
walau apa pun yg terjadi padanya..
dan tahu itu mungkin balasan padanya..
kami masih ada perasaan hiba..
dipangkuan hubby kite nangis..
sedih dengan apa yg terjadi..
tetapi apa yang dapat kite lakukan..
adalah berdoa supaya allah meringankan beban dia..
tak tertanggung sedihnya apabila..
mambayangkan kesusahan yg terjadi..

kite berterima kasih kepada allah kerna..
memelihara perhubungan kami suami isteri..
dan dapat melihat.. menilai.. meneliti..
keatas apa yg terjadi..
supaya dapat menjadi tauladan kepada kami..
betullah orang berkata..
rambut sama hitam..
hati lain - lain..
Ya Allah..
aku berdoa.. supaya..
Kau ringankanlah beban ke atas dirinya..
Amin..

pis2 kacang pis


Monday, November 26, 2012

Cerite Hujung Minggu

ujung minggu x banyak benda menarik...
sabtu tolong kawan kat rumah....
dari pagi sampai petang kat rumah dia..
kali ni bukan kat rumah putrajaya dia..
tapi kat rumah bandar baru salak tinggi..
dan sabtu tu juga kite puasa..
sampai putrajaya dari BBST dah nak buka..
so bila hubby ambil terus jer ker kedai makan..
hubby order makanan..
tp kite x order sebab kawan dah belikan nasi ayam..
so berbuka dengan nasi ayam jer..
tapi kite order air epal asam boi..
sedap teramat..
kalau minum.. leleh2 ayak lioq...
uii.. terbayang2 kesedapan nya..

ahad lak pepagi dah bangun..
walau pun malam tu tido lambat..
tp seperti biasa kite akan bangun pepagi..
mata ni memang x bagi can langsung..
kite nak golek2 lelebih.. cis..
kite jenis.. kalau dah terbangun..
memang x leh nak sambung tido balik..
sebab nanti kite akan pening kepala..
so bangun.. lepak2 kat ruamg tamu..
hubby lum bangun lagi..
dah kul 8 tetibe dah lapor..
sbb smlmnyer kan puasa..
malam tu hanya buka nasi ayam jer..
so kite masak meggi ayam..
sedap lak kalau dah lame x makan..

dalam tengahhari hubby ajak keluar..
kite x sediakan lunch pun..
sbb dah xde benda pun kat dapor nak masak..
bizi sampai nak beli barang dapur x sempat..
petang tu ke mines..
sbb kite ada kupon subway..
so nak g tebus..
kat alamanda belum bukak..
so ke mines ler kite..
tadaaa..

roti subway perisa tuna.

beli satu percuma satu.
sedap giler..

kite ambil tuna hubby ambil chicken grill.
melantak laki bini roti sandwich jer untuk lunch..
memang dah lapo sesangat..
bila dapat makan subway jer...
aaaaaaaa...alhamdulillah... kenyang..
minum lak dengan ais lemon tea...
lagi sedap giler..
nyum2..




lepas makan jejalan lagi..
ada lalu booth tm ni..
tgk ramai sangat org berkumpul..
smbil tgk tv..
ingatkan kenapalahkan..
nak tau juga..
apa benda yg menarik..
rupanya semua tgh syok tgk..
dato LCW lawan pemain china..
tp hampe jer semua..
dato kalah..
habis jer... terus semua bersurai..

jenjalan lagi..
dan biasalah..
dah penat berjalan..
perut lapar kembali..
singgah makan kat kopitiam..
apa lagi makan lah kan..
hubby makan set nasi goreng ngan ciken chop..
set ni di sertakan dengan air teh lemon..
dan dua potong buah tembikai..


masa dia hantar.. berasap2..
air hubby. ais lemon tea

oh! ada sup gak set makanan hubby

kite lak ambil nasi dengan tomyam ayam..
pun oklah jugak..
harga pun berpatutan..

nasi dengan papadom






malam tu kan ada bola..
malaysia lawan singapura..
hubby seperti biasa..
kalau malaysia main teruk jer...
mulut dia pun berbunyi macam bertih jagung..
punyalah hubby marah smpi terkeluar
" apek ni main tah pape... x sbr nak dpt apam kepit ler ni"
opppsss... terlebey sudey..
hahahaha.. sape kata pompuan jer mulut laser..
kenkadang.. lelaki lagi laser..
nasib ler ko apeks..
kalah jer..
habis kena kutuk..
dah nasib badan khen..
x pelah..
xde rezeki..

pis2 kacang pis

Quotes

kite rase kite yg first tu. hopefully
pis2 kacang pis

Saturday, November 24, 2012

Nur Qaleesya binti Mohd Amer

muah2.. acik x sabar nak terkam kamu..
tunggu mggu dpn yer..
makcik2 pakcik2 kamu balik..
siap ler kamu...
ish.. dah 12 tahun xde baby pompuan kat rumah mak..
mmg semua pakat ngulit dia je la lps ni..
sukaaaaaaaa...

qaleesya

mana x sawan makcik2 awak qaleesya..
comei sgt2..



Thursday, November 22, 2012

Tahniah Adikku

semalam membawa perkabaran yang gembira..
gembira kepada keluarga kite kat johor..
sebab adik kite baru sahaja bersalin..
dan yang paling seronok sekali...
sbb dia bersalin baby girl..
bayangkan selama sembilan bulan dia mengandung..
kiteorang adik beradik duk ler tertanya2..
apa jantina adik kite ni nyer baby..
adik kite ni pun x pernah tahu apa jantina anak dia..
walau pun dah banyak kali pergi scan..

kami adik beradik berharap sangat2..
kelahiran kali ni anak perempuan..
sebab nya ini adalah anak yg terakhir buat adik..
sebab selepas ini dia tidak dibenarkan mengandung lagi..
dan kali ni bila bersalin terus ikat..
dah x boleh mengandung lagi..
atas sebab2 kesihatan..
dan sebab dia dah tiga kali bersalin secara ceaser..
bayangkanlah.. selama sembilan bulan ni..
kite duk jer lah tgk baju baby..
nak beli karang takut salah..

kite teringin sangat nak beli baju baby girl..
tapi menyimpan jer hasrat tu..
takut beli karang keluar lelaki..
sbb sblm ni pun anak buah yg perempuan dah besar..
dah ambil UPSR pun tahun ni..
yg lelaki adalah.. 2 org..
abg kepada baby girl yg lahir smlmlah..
baju baby girlkan cantik2..
bukan kite je tau..
adik beradik yg lain pun..
kalau ada kat shopping kompleks jer..
mesti nak belek2 baju baby2 girl..

wiiii.. lepas ni bolehlah shopping baju cantik..
dah sah keluar baby girl..
sukalah adik kite tu..
anak last.. cukuplah korum..
ada 2 lelaki.. ada seorg perempuan..
kite x pergi melawat lagi..
sbb adik bersalin kat Hospital Sultanah Aminah, JB...
mak pun baru nak g melawat jap lagi kul 4..

ikutkan adik kite..
dia nak pilih tarikh 12.12.2012 tuk lahirkan baby dia..
tp apakan daya.. 22.11.2012 dah keluar..
nak nombor cantik dia kata..
x pelah.. yg penting adik dan baby selamat..
dan.. kite dapat mengulit baby girl lak lepas ni..
sukaaaaaa...
x sabar nak balik johor ujung bulan ni..
lalalalalala..

p/a: oh! gmbr budak tecik dua org kat sblh kiri tu2 lah abg pada baby girl yg baru lahir tu.. uiii.. dah besar dah dorg.. dah jadi abang -abang..


gmbr ni baru jer sat td anak buat post kat pesbok.. wiii pipi dia gebu.. x sabar nak peluk cium..

pis2 kacang pis


Monday, November 19, 2012

Maal Hijrah 2012

ni cite minggu lepas..
hahaha.. dah nak basi dah..
baru nak cite..
x pe lah yer..
kan ker mood hilang tah ker mana..
la ni jer ok sket..
tu yg up entry minggu lps..
kasi backdated pun x pe lakan..
asal ada cite nak bgtau..

khamis minggu lepaskan awal muharam..
selalunya.. tetiap tahun..
setiap kementerian kena hantar kontijen..
tahun lps kite terpilih...
kalau x silap baju kaler purple merah2 hati..
kot ler.. dpt bygkan baju..
nak discribe x reti..
tahun ni pun kite terpilih lg gak..
huhuhu.. bertuah sungguh..
baju tahun ni warna peach pink2 gitu..
suka sangat2..
sbb kite x de langsung baju warna peace ker..
pink ker.. memang x de langsung..
entah ler.. kalau beli kain..
asyik2 kaler hijau..
x pun kaler biru..
nak tgk tak ..
tadaa..

kite ngan jiran depan kat opis
ada org ckp dah mcm amik gmbr masa kenduri kawen..

cer teka mana satu kite.. huhuhu..
comel jer kan kaler dia..
tahun ni x dapat duduk kat dewan besar..
kena duk kat dewan A jer..
jdlah.. yg penting ada tmpt duduk kan?
tp yang seronoknya kalau pergi sinikan..
selain nak menambah pengalaman..
satu lagi ialah..
set baju kite tu..
semuanya adalah free.. yay..
dapat sepersalinan baju kurung..
tudung bawal ngan set brooch..
kasut sendiri..
wah lebih la..
kasut pun nak kena sponser..
pang sedas karang.. kui3..

pis2 kacang pis




Rumah Mak Banjir..

last week balik kampung..
skrg kan musim hujan..
pastu lak..
rumah mak dekat dgn sungai..
dah asyik2 hujan jer kan..
apa lagi, rumah mak banjir..
nasib baik x masuk rumah..
jom layan gambar..

belakang rumah dah banjir #abaikan punching beg itew

mandor melawat kawasan


air dah naik smpi lutut

perasan tak air dah semakin menenggelamkan tmpat masak bwh bangsal tu. gmbr atas (no. 3) td masih lagi ok.


dalam toilet dah masuk air

tepi rumah

yg ni betul2 kat pintu blkg rumah. lagi seinci jer lagi air nak masuk
pengalaman tul..
x pernah lak tgk banjir..
dah cam perak...
jap2 karang cek air dah smpi mana..
yelah karang kalau air masuk..
leh tolong angkat barang2..
tp nasib baik x..
org kampung pun ada gak singgah rumah mak..
lps sorg.. sorg sampai..
abg ipar pun singgah..
sbb apa tau..
hihihi.. dia nak memancing..
katanya.. banjir2 ni banyak ikan sesat..
lps tgk air dah reda sikit baru balik..

Update Blog

maaf la yer..
semenjak dua menjak ni..
banyak perkara terjadi kat kite..
so mood nak menaip x mari..
tu yg blog x ber update jer..
update pun gmbr2 jer..
betul2 x berape nak ada mood..
mood oh mood..
meh sini meh..
aii nak update blog ni..
heeee..
 
pis2 kacang pis

Wednesday, November 14, 2012

Kenapa Ada Tumbuh Jerawat di Anggota Badan?


DAHI - Jerawat di dahi disebabkan haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan anda mungkin ter...
lampau letih. Amalkan tidur awal dan bangun awal. Dapatkan tidur yang mencukupi dan minum air banyak.

HIDUNG - Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang anda mungkin bermasalah. Jika di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal. Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan masalah ovari atau sistem reproduksi.

DAGU - Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI - Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN - Fungsi paru-paru mungkin tidak normal.

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN) - Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan ikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.
 
sumber info: pesbok  kesahihan: x pasti
 
pis2 kacang pis

Monday, November 12, 2012

Tak Cukup Masa

recently ni..
macam x cukup masa nak berblog..
tu yg asyik gmbr2 jer..
banyak sangat cite nak bgtau..
banyak cite nak kongsi..
tapi masa x mengizinkan..
insyallah..
kalau xde aral melintang..
kite cite satu persatu..
banyak cite sedih..
banyak juga cite gembira..
tapi kalau dah ada berita sedih..
yg gembira jadi x gembira dah..
oklah..
happy monday..
hari ni kite kerja..
uols.. kerja ker cuti..
kalau cuti ni bestkan..
boleh sambung tido..
dalam masa terdekat ni..
asyik2 tido x cukup..
erm.. esok nak gantilah..
cuti depaavali kan?
yeay.. cuti..

pis2 kacang pis

Friday, November 9, 2012

Satu Hari Satu Wajah #4


Terlebih ceria. Pun x elok tuk kesihatan. Hahaha..

Makan


Rojak Mee. Nampak sedap kan? Memang sedap pun.
Mamak ni memang x kedekut langsung.
Kedai mamak sederet dgn Maybank Serdang.
Nyum3..


Thursday, November 8, 2012

Wednesday, November 7, 2012

Satu Hari Satu Wajah #2

Manja. #hahahatetibe nakngada2

Lihat Gambar Comel Meningkatkan Mutu Kerja #5

Mohamad Adam Arshad

anak buah gak..
budak nakal..
kalau balik kampung..
dan x buat jantung atuk dia berdegup pantas..
x sah.. love u adam..
bulan depan dah nak dapat adik baru..
huhuhu..

pis2 kacang pis

Tuesday, November 6, 2012

Satu Hari Satu Wajah #1

Duckface.
#pompuan mmg suka ambil gmbr camnikan..kui3
pis2 kacang pis

Nak buang tebiat

start hari ni nak buat something..
hahahaha...
cam tajuk..
nak buat benda yg buang tebiat..
saje je..
sbb kekadang tak tau nak cite ape..
so.. tu yg nak buat benda ni..
boleh gak nak tgk mcmana diri nikan..
hahaha.
nak buang tebiat ape..
ok bagi hint..
tajuk die..
"satu hari satu wajah"
so pk2 sendiri jelah yer..
jap lg kite up entry buang tebiat..
korang jgn muntah ijo lak.. kah3..

pis2 kacang pis

Lihat Gambar Comel Meningkatkan Mutu Kerja #4

Mohamad Ameerul Asraf
dah besor dah anak buah kite ni..
tahun depan dah nak sekolah..
rase cam baru jer dia lahir..
cucu kesayangan mak dan abah kite ni..

pis2 kacang pis

Monday, November 5, 2012

Koleksi anak patung


kite sayang sgt koleksi anak patung kite ni..
salah satu sebab ialah semuanya pemberian hubby kite..
hubby mmg sker sgt bagi anak patung...
koleksi kite kalau x lg byk dr ni..
tp kite ada yg kite bg pd kwn..
dan hilang masa pindah bila habis blajar dulu..
kalau x lagi byk koleksi kite ni..
cuma skrg hubby lebih suka beli kite..
barang perhiasan..
cam cincin ker.. Tp la kan..
kite jarang2 pakai..
sbb apa.. sbb ape ek...
satu sbb kite x bape suka pakai barang kemas..
tu sebab kalau tgk kite..
satu ape pun barang kemas xde..
x minat sgtlah pakai..
cincin kawen pun kite simpan..
kedua sbb x pakai ialah..
sebab kite x suka dia pudar..
hahahaha..
kan ker barang kemas ni shining2..
lip lap lip lap jer..
kalau pakai x ker hilang sinarnya..
ye kite tahu boleh hantar cuci..
tp kite x suka..
dan kite x suka kalau barang kemas tu bercalar..
cam cincin.. kalau pakai lelama..
kan ker bhgn bwh dia bercalar..
aaaaaaaaaaaa....
mmg ler kite sakit biji mata kalau dah bercalar..
hati pun sakit gak..
tu yg ambil keputusan..
bersihkan.. lap2 cantik2 kasi kilat..
pastu simpan dalam laci..
hahaha.. hubby pun dah tahu perangai kite..
lg satu kite x boleh pakai lelama barang kemas..
nanti tgn ker..
leher ker.. jadi gatal2..
hubby pun tau gak yg ni..
tu yg selalu bila dia tgk kite dah start garu2..
dia suh tanggal..
mmg bagus bini dia nikan..
org lain x leh pakai benda selain emas..
bini dia lak x leh pakai emas..
tp kite suka tgk ke"shining"an barang kemas..
cantik kan?
eh! apekebendanya ni..
bukan nak cite pasal anak patung ker...
hahaha.. nasiblah yer..
terlencong tmpt lain...
ermmmm...
tetibe x tau nak cite apa pasal anak patung..
oklah sampai disini sahaja..
cau cin cau..

pis2 kacang pis

Thursday, November 1, 2012

Terharu Nyer Itterr..

hik2.. tajuk mintak pelempang..
tp memang terharu la uuolss...
sbb hasil titik peluh keringat org lain hargai..
apekebendenyer..
ni hah..

wiiii.. sukerr..
alkisahnyer macam ni..
kalau x silap kite ler..
dua tahun lepas kite ada masuk pertandingan mencipta slogan..
sempena hari inovasi kementerian..
slogan kite ialah...
"Budaya Inovasi Pemangkin Ke Arah Satu MOT"..
kite dapat tempat kedua..
dapatlah rm100 kalau x silap..

tup... tupp.. pagi ni..
barulah terperasan..
kementerian guna slogan kite..
untuk tema hari inovasi tahun ni..
tak ke bangga campur terharu...
tu yg terkeluar tajuk cam kat atas tu..
Terharu Nyer Itterr..
#pangsedaspls... hahahaha

pis2 kacang pis

Gaji naik tahun depan

wiiwiiittt..
bak kate kawan kite..
"5 percent.. 5 percent..."
jom baca sukabar hari ni..
muka depan lagi you..

1.4 juta kakitangan awam dijangka terima kenaikan sehingga 5 peratusAyer Keroh: Kira-kira 1.4 juta kakitangan perkhidmatan awam dijangka menerima kenaikan gaji tahunan sehingga lima peratus mulai tahun depan.

Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa, berkata skim gaji kakitangan awam yang masih dalam kajian itu bakal merentasi semua peringkat.


Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua," Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara

Katanya, laporan Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam yang akan menamatkan penilaian pada 31 Disember ini akan turut diambil kira.

Nilai semula

“Proses penilaian semula skim gaji itu sudah bermula, namun penelitian secara mendalam hanya akan dilakukan tahun depan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Anugerah Inovasi Sektor Awam (AISA) 2011 dan Majlis Perjumpaan Ketua Setiausaha Negara Bersama Penjawat Awam negeri ini di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini, petang semalam.
Pada majlis itu, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka memenangi Anugerah Inovasi Teknologi Maklumat dan Komunikasi (AIICT), manakala Pejabat Daerah dan Tanah Alor Gajah merangkul Anugerah Inovasi Pentadbiran Daerah dan Tanah (AIPDT).

Kejayaan itu sekali gus melayakkan masing-masing membawa pulang wang tunai RM300,000, trofi dan sijil penghargaan.

Hadir sama Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU), Datuk Mohamad Zabidi Zainal dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.

CUEPACS sambut baik

Mengulas lanjut, Ali berkata, antara fokus utama dalam kajian itu adalah melihat semula skim kenaikan gaji tahunan bagi kakitangan yang sudah mencapai tahap gaji terakhir mengikut kategori masing-masing.

“Kita akan melihat semula perkara itu termasuk mungkin menetapkan tempoh lebih panjang supaya gaji kakitangan akan terus naik.

“Jika mereka mencapai tempoh untuk kenaikan pangkat, ia akan lompat kepada gred lain dan kenaikkannya juga akan diteruskan lagi,” katanya.

Ali berkata, kerajaan berharap akan dapat mewujudkan formula skim gaji menang-menang bagi setiap kakitangan khususnya penjawat pelaksana yang meliputi 80 peratus daripada keseluruhan sektor itu.

“Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua kerana memahami kos sara hidup semakin meningkat,” katanya.

Sementara itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman, ketika dihubungi berkata, pengumuman itu sudah pasti melegakan hati penjawat awam di negara ini.

“Kami menyambut baik cadangan KSN itu, tetapi masih berharap kerajaan dapat mempertimbangkan beberapa cadangan CUEPACS sebelum ini, khususnya berkaitan tangga gaji golongan itu mengikut tempoh kerja mereka,” katanya.


info dari Berita Harian 1 Nov 2012

pis2 kacang pis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...