Saturday, July 14, 2012

Sambal Ayam Petai

walaupun semalam baru balik dari kursus..
hari ni x de mood nak cerita pasal kursus lagi.
esok2 lah yer. tapi hari ni kite masih rajin nak bagi resepi..
manalah tahu nak masak tghari ni..

sambal ayam petai
Bahan2nya
500 gm ayam
20 gm patai
10 gm bawang kecil
20 gm bawang besar
50 gm bawang putih 30 gm cili kering
10 gm udang kering
10 gm gula melaka
1 inci belacan
1 camca kecil serbuk kunyit
sehelai daun bawang
minyak masak
garam

Cara2nya
1. bersihkan ayam terlabih dahulu
2. kemudian gaul dengan sedikit kunyit dan garam. goreng sehingga garing
3. kisar bwg besar, putih, serta kecil dan jdkan seperti pes
4. panaskan minyak di dalam kuali. tumiskan pes bersama belacan sehingga garing.
5. masukkan cili kering dan tumis sehingganpecah minyak
6. masukkan ayam yg sudah digoreng td bersama petai. gaulkan sehingga rata dan biarkan ia dengan api kecil
7. masukkan garam dan sedikit gula melaka jika perlu. biarkan lima hingga 8 minit supaya rasa bahan masuk ke dalam ayam
8. hidang dan sedia untuk di makan.

selamat mencuba. resepi dari BH. gmbr google.
pis2 kacang pis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...