Saturday, December 8, 2012

Kepok Lekor

dah lame x bagi resepi..
oleh kerana minggu lepas ada maha..
eh! 2 minggu lepas.. hahaha.. lupa..
dan masa pergi sana..
ada makan kepok lekor sedap..
kite makan kepok lekor kat rumah terengganu..
sedap kepok lekor dia..
terasa ikan dan bukan tepung..
dan ianya menjadi lebih sedap sebab kawan yg belanja.. haha..

oklah.. nak  bagi resepi kepok lekor..
resepi ni kite dapat dari suratkabar..
berita harian.. eh bukan.. dari utusan malaysia..
kan kengkadang dia ada bg resepi..
kite mmg suka simpan..
dan oleh kerana dah simpan..
kite nak kongsi ngan kengkawan sekali..
kite nak buat tah bilalah kan..
so bagi resepi jer dulu..
kalau kite buat jadi nanti kite kongsi..
up satu entry..
kalau x jadi so senyap jer.. kih3..

Keropok Lekor

Bahan-bahan
satu kilogram ikan kembung/selayang
500gm tepung kanji/ubi atau seeloknya tepung sagu
sedikit garam
beberapa ketul kiub ais/air batu
air secukupnya
boleh campur sedikit tepung biasa kalau takut liat

Cara-cara
1. asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk atau cincang halus
2. sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadu sedikit demi sedikit
3. gaulkan tepung bersama dengan isi ikantadi sambil masukkan sedikit garam dan air
4. akhir sekali uli bahan tadi dan bentukkan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat, sejukkan dan bolehlah digoreng dan makan.

gambar diambil dari http://rasa.karangkraf.com


pis2 kacang pis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...